Několik zajímavostí o posledním duelu série Rockets - Clippers

18. 05. 2015, 12:40 » Perličky - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Série mezi Houstonem a Los Angeles Clippers, velmi ambiciózními celky, dospěla do včerejšího sedmého utkání. Tomu nechybělo nic - atmosféra, emoce, skvělé výkony, mělo tedy přesně to, co rozhodujícímu zápasu sluší. Z postupu do finále Západní konference se nakonec radují Rockets, kteří dokázali zvítězit 113:100. Stali se prvním celkem od roku 2006, jemuž se podařilo otočit sérii z nepříznivého stavu 1:3 až do vítězného konce. Naposledy to dokázali Suns v sérii prvního kola již zmíněné sezóny 2005/2006 proti Los Angeles Lakers. Jaké další zajímavosti nabídlo toto ostře sledované střetnutí?

Podíváme-li se na statistiky, tak hned na první pohled zaujme další "30+" bodový příspěvek největší hvězdy Rockets. James Harden si připsal 31 bodů, 7 doskoků, 8 asistencí a 3 zisky a celkově si v sérii udržel průměr 25,4 bodů a 8,1 asistencí. Věřte, nebo ne, ale v klubové historii Houstonu se to ještě nikdy nikomu nepovedlo! A to za Houston válčila taková jména jako Clyde Drexler, Hakeem Olajuwon, Moses Malone, Rudy Tomjanovich, Charles Barkley, Elvin Hayes, Scottie Pippen, Tracy McGrady či Yao Ming... Pravda, většina z nich jsou podkošoví hráči, i tak se však "The Beard" může pyšnit kreditem, že dokázal něco, co těmto legendám - alespoň v rudobílém dresu - nepovedlo. Klobouk dolů!

"Když prohráváte v utkání venku o devatenáct bodů, je lehké to vzdát a říct: 'Tak možná příští rok...'," prohlásil Harden po zápase. "Myslím si ale, že že zranění, která nás provázela po celou sezónu, nás naučila bojovat, ať se děje, co se děje. Vždycky si najdeme cestu, jak zabojovat, a prohrávat v sérii 1:3 byl třeba přesně ten případ."

31 bodů Jamese Hardena:



Houstonu se takový comeback, tedy z 1:3 na 4:3, povedl v historii už jednou. Konkrétně v roce 1995, ve druhém kole, kdy se jejich obětními beránky stali Suns. Rockets a Celtics jsou jediné celky, které to dokázaly ve dvou případech, nikdo jiný se takovýmto počinem pyšnit nemůže. Dokáží Rockets něco podobného i proti Warriors?

Sláva vítězům, čest poraženým, zmínit tedy musíme i Los Angeles Clippers, po Grizzlies dalšího smutného semifinalistu západu. Tento tým měl ve včerejším zápase tři výrazné opory, ani ty však na postup nestačily. Chris Paul zaznamenal po opravdu velmi dobrém výkonu 26 bodů a 10 asistencí, Blake Griffin mu sekundoval s 27 body a 11 doskoky a DeAndre Jordan přispěl 16 body a 17 doskoky. Poprvé za posledních čtyřicet (!!) let se stalo, že by poražený tým měl tři hráče, již měli na kontě v zápase č. 7 double-double. Pro jediný další případ této zajímavosti se mimochodem dostáváme opět do Houstonu - v roce 1994 porazili Rockets Suns ve druhém kole, přičemž v posledním sedmém zápase měl Phoenix s double-doublem tyto borce: Charles Barkley (24 bodů, 15 doskoků), Kevin Johnson (25 bodů, 11 asistencí), A.C. Green (14 bodů, 12 doskoků).

Právě první dvě zmíněné hvězdy současných Clippers po utkání ukázaly charakter. "Je to zklamání. Byli jsme blízko, ale blízko se nepočítá," povzdechl si Griffin, kterému osobně však letošní play-off vyšlo velice dobře. "Téměř vůbec se nepočítá. Vedli jsme 3:1 a nebyli jsme schopni je dorazit. Nemůžeme se dívat na nikoho, maximálně na sebe." Chris Paul mu přizvukoval: "Bude to dlouhé léto, už z toho začíná být klišé, abych řekl pravdu. Musím se zlepšit, všechno to začíná u mě."

Našli se i takoví, který momentálně úspěšnějšího "sourozence" slavných Lakers nešetřili. Například legendární Magic Johnson se po utkání nezdržel rýpnutí: "Myslel jsem, že Spurs naučili Clippers, jak vyhrát i po těžké sedmizápasové sérii. Mýlil jsem se. Clippers jsou pořád Clippers." Kouč poražených, Doc Rivers, však odešel se vztyčenou hlavou a svému týmu vzdal hold. "Miluju svůj tým. Fakt, že jsme chtěli vyhrát tak strašně moc, až jsme prostě vyhrát nemohli, alespoň podle mého názoru, je úžasný. Tuhle část budeme muset opravit. Vyžaduje to velkou důvěru jeden v druhého. Naši kluci se snažili zvládnout to na vlastní pěst."

Sečteno, podtrženo - Houston Rockets se nyní může připravovat na vysněné finále konference, ve kterém se objeví poprvé od roku 1997 (tehdy prohráli s Jazz v poměru 4:2). Dokáží Harden a spol. tentokrát vzdorovat i nasazené jedničce v čele s úřadujícím MVP, Stephenem Currym?