Stephenson posílí Clippers, do Charlotte se stěhují Barnes a Hawes

16. 06. 2015, 12:00 » Přestupy - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Hned několik zdrojů včera potvrdilo zajímavou výměnu, na které se dohodly kluby Los Angeles Clippers a Charlotte Hornets. Tyto celky se domluvily, že do Los Angeles zamíří Lance Stephenson a Charlotte naopak posílí Spencer Hawes a Matt Barnes. Dá se však očekávat, že druhá jmenovaná posila Hornets dlouho u svého nového zaměstnavatele nezůstane - tým jej hodlá vykoupit ze smlouvy.

Výměna smysl má - pro Clippers tehdy, pokud si Lance Stephenson vzpomene na svá slavnější léta u Pacers. Vloni, když přišel do Charlotte s velkou slávou, se od něj čekalo možná až příliš mnoho a experti jej pasovali na jednoho z nejlepších hráčů ročníku 2014/2015. Zmíněná očekávání však Lance nenaplnil ani z poloviny a dramaticky se zhoršil snad ve všech statistických ukazatelích. Z téměř 14 bodů u Pacers si u Hornets připsal pouze 8,2, z 7,2 doskoků 4,5, ze 4,6 asistencí 3,9, z 35,2% střelby z perimetru (což bylo jeho kariérní maximum) pouze 17,1%... A tak bychom mohli pokračovat. Angažmá v Severní Karolíně zkrátka Stephensonovi nesedlo, což však nemění fakt, že pokud se znovu "probere", získávají Clippers slušnou posilu jak do útoku, tak i do obrany. Nehledě na to, že jeho smlouva má ještě dvouleté trvání, přičemž na sezónu 2016/2017 mohou v Los Angeles uplatnit týmovou opci - anebo nemusí.

Matt Barnes zažil se svým - teď už bývalým - týmem o poznání lepší sezónu a jen kolaps v pátém utkání série proti Rockets jej připravil o možnost zahrát si finále Západní konference. Sám patřil do základní sestavy družiny Doca Riverse a připisoval si průměrně 10 bodů a 4 doskoky, když střílel s úspěšností 36,2% z trojky, což je druhé nejvyšší číslo jeho kariéry. Pro Hornets však bude lepší, když Barnese vykoupí ze smlouvy - nejlépe ještě před prvním červencem, neboť mu pak budou muset zaplatit pouze 1 milión z peněz, které mu jinak musí dát (cca 3,5 miliónu).

To Spencer Hawes musí změnu působiště vítat. Rodák ze Seattlu letos nedostával tolik příležitostí, kolik by si představoval, vždyť něco málo přes 17 minut na zápas je po nováčkovské sezóně nejmenší herní čas jeho kariéry. V play-off pak navíc ještě o 10 minut klesl... Pokud v Charlotte zůstane, bude krýt záda hvězdě Alu Jeffersonovi, je však pravděpodobné, že na palubovce stráví více času než v Los Angeles. Smlouvu má platnou až do léta 2017.

Je podle Vás tato výměna dobrá pro obě strany, nebo někdo prodělal?