Ty Lawson není pravý lídr. Vyměňte ho, radí Chauncey Billups

12. 07. 2015, 11:00 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Budoucnost Nuggets? Emmanuel Mudiay. Mladý rozehrávač, vysoko postavený v draftu, s obrovskými předpoklady. Jenomže pozor, v týmu se někdo najednou stal přebytečným. Tím někým je Ty Lawson, herně jeden z největších tahounů Denveru posledních let, jehož se klub v posledních týdnech opravdu vehementně snaží zbavit. V čem je problém? Inu, stále se to nedaří...

Sám Ty Lawson už to s nějakým velkým pokračováním kariéry v Nuggets opravdu nevidí, vzpomínáte na video, které zveřejnil bezprostředně po draftu (psali jsme o něm ZDE )? Jak už ale bylo zmíněno, Nuggets by možná sáhli i po poněkud nižší nabídce, jen kdyby nějaká byla. Původní záměr byl poslat Lawsona do Kings (kde nyní působí kouč, jenž ho velmi dobře zná, George Karl), nicméně to klub ze Sacramenta v podstatě odmítl tím, že podepsal na PG jinou hvězdu, Rajona Ronda. Jednání s Mavericks uvázla na mrtvém bodě (obnovit je nemá smysl, Dallas už má podepsaného Derona Williamse), zbytek osazenstva "dělá mrtvého brouka". Té smrti bylo v předchozí větě až příliš, nicméně problémem Denveru je, že v kauze Lawson se opravdu neděje vůbec nic, a to je to poslední, co tým z Colorada potřebuje.

Co dál? Těžko říci, ale manažera Tima Connellyho nečekají snadné chvíle. Obzvláště poté, co jej k výměně vybídl i bývalý hráč Nuggets, Chauncey Billups, který už v lize nepůsobí a místo toho dělá analytika pro ESPN.

Ty Lawson
TY LAWSON (DEN)
Střední rozehrávač
Kariérní statistiky - Průměry
GP: 416 | PTS: 14.24 | AST: 6.60
BS: 0.10 | REB: 2.90 | STL: 1.20
"Řekl bych, že Ty neprokázal to, co chcete v týmu od svého lídra. Neukázal vůdcovství, které vyžadujete," zkritizoval bývalý vynikající rozehrávač svého mladšího "kolegu". "Navíc máte mladého kluka, který přichází do ligy a má šanci a potenciál se stát hvězdou. Ano, zatím je nejlepší hráč v klubu Lawson. Jako mladý hráč v lize, tedy někdy v devatenácti, dvaceti letech, často zkoušíte napodobit některé z akcí velkých hvězd na palubovce i mimo ni, protože jednou také chcete být jednou z nich. Takže si myslím, že z hlediska dobrého růstu a vůbec pobytu Mudiaye v Denveru tým musí vzít Ty Lawsona a vyměnit ho."

Ještě před několika dny by dávala smysl výměna např. s Philadelphií - Sixers nemají rozehrávače Lawsonova kalibru a naopak mají pomerně slušný přetlak pod košem. Proč toho nevyužít? Jenomže i tato možnost je už zřejmě pasé, Joel Embiid totiž s největší pravděpodobností vynechá kvůli zranění nohy i ročník 2015/2016, čímž se přetlak podkošových hráčů poněkud uvolňuje, nicméně problémy na jednotlivých postech tím nevyřeší ani jeden z týmů. Nebo co třeba Brooklyn, kterému po odchodu D-Willa chybí nový tahoun na střední rozehrávce? Jenomže koho na oplátku? Joe Johnson se stal odchodem svého parťáka do Dallasu v podstatě neprodejný, Brook Lopez je až příliš cenné zboží a Jarrett Jack se Shanem Larkinem nejsou materiál na výměnu, navíc by se jejich přestunem nevyřešilo vůbec nic, leda pokud by se do trejdu zapojila ještě třetí strana... Jak zaznělo v jedné české pohádce, "teď, babo, raď". Nuggets musí jednat, jenomže možností opravdu moc není. A strašák v podobě 30 výher z loňské sezóny stále trvá, přestavba už začala, ústředními "kusy" jsou Emmanuel Mudiay a Kenneth Faried, tedy hráči, s nimiž se do budoucna bezpochyby počítá. Teď jen pozměnit mozaiku okolo nich a vyhlížet lepší časy. Dokážou nakonec v Coloradu svou momentálně asi největší hvězdu výhodně prodat?

Jak vidíte svízelnou situaci okolo sedmadvacetiletého rodáka z Clintonu Vy? Kde by se Vám hodil, popř. jak byste problém řešili Vy? Podělte se s námi o své názory v diskusi.