Pro Charlotte jsem mohl udělat ještě více, říká Lance Stephenson

24. 07. 2015, 11:00 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Stručně řečeno - angažmá Lance Stephensona v Charlotte se nepovedlo. Po skvělé sezóně, kterou strávil v Pacers, přišel do týmu Michaela Jordana s velkým očekáváním, měl se zařadit po bok opor, měl s týmem bojovat o play-off. Nakonec to však dopadlo tak, že jeho střelecký průměr se snížil o pět bodů, zhoršil se i v dalších statistických ukazatelích (asistence, doskoky, zisky) a především, jeho střelecké procento šlo dolů o celých 11,5% (v případě trojek dokonce o 18,1%, horší číslo měl pouze v nováčkovské sezóně - 13%). Bylo tedy jasné, že v Hornets mu pšenka nepokvete. A skutečně... V tuto chvíli už je Lance Stephenson hráčem Los Angeles Clippers.

Pokud jsme byli u výčtů jeho zhoršení, můžeme pokračovat. Z obávaného obránce se stal průměrný a jeho PER, tedy koeficient užitečnosti, se snížil téměř o 6 bodů ze 14,6 v dresu Pacers (ligový průměr za jednu sezónu je navíc 15, což nestaví hráče do příliš pozitivního světla)! Šestky měl horší o 8,4%, minutáž mu postupem času klesla z 35,3 na 25,8. Jakby taky ne... I přesto se však hráč s odstupem domnívá, že jej Hornets odepsali až příliš rychle.

Lance Stephenson
LANCE STEPHENSON (LAC)
SG
Kariérní statistiky - Průměry
GP: 271 | PTS: 8.90 | AST: 3.28
BS: 0.10 | REB: 4.46 | STL: 0.70
Na otázku, jak moc se jej dotklo vytrejdování od vlastníka Charlotte Michaela Jordana, odpověděl: "Ano, rozhodně mě to ranilo. Cítil jsem, že jsem pro organizaci mohl udělat ještě více, cítil jsem, že máme ty pověstné kousky skládačky, ale nemůžeme je dostat k sobě. Měli jsme taky hodně zranění a dalších věcí, které nám bránily v tom mít úspěšnou sezónu," rozpovídal se Stephenson pro Bleacher Report. "Michael Jordan se mnou po celou dobu mluvil, říkal, ať mám hlavu vzhůru i přesto, že mám těžký rok. Ten ročník byl opravdu jeden z nejdrsnějších - zranění, ztráta mého místa v sestavě... Cítil jsem, že týmu mohu pomoci, ale rozhodně to nevycházelo tak, jak jsem si plánoval. Je to ale dobrá zkušenost, protože mě to vrátilo zpátky na zem. Když máte vysoká očekávání, máte prostě pocit, že jste "ten" hráč. Cítil jsem se tak nějak: 'Hej, pořád makej! A nikdy nepřestávej. Neber to jako samozřejmost, protože hrát basket je požehnání a ty jsi za to navíc ještě placený.'"

Dále Lance prozradil, že si prostě nesedl s rozehrávačem - i Kemba Walker potřebuje mít míč neustále ve svých rukou a oba vedle sebe prostě, jak se říká, nedělali dobrotu. Upřímně však musíme dodat, že pakliže čtyřiadvacetiletý rodák z Brooklynu míč do rukou dostal, většinou s ním nic moc nevymyslel. Když ještě navíc vzpomeneme na jeho střelecké procento, tak se Jordanovu tahu nelze divit. Otázkou je, jak moc si vyhoví v Clippers s Chrisem Paulem? Je sice pravda, že role Stephensona bude úplně jiná, navíc když říká, že se ze své zkušenosti poučil, CP3 však v tomto není odlišný, spíše naopak.

Tolik o hráči, který bude mít po roce sucha možnost oživit svou kariéru, kterou sice už v Pacers mnoho expertů považovalo za stoupající k výšinám, pokud se však podíváme na Lancovy statistiky po odchodu z kádru Franka Vogela, tak pravdou je spíše opak. Obrovské sebevědomí, nicméně zhoršená obrana, nízká užitečnost, kariérní procento střelby pod 45% (trojky dokonce pod 30%), stoupající počet "flopperských" představení (je to sice trošku jiná kapitola, ale žádná plus to stejně nepřidává). V Clippers však zřejmě ví, co dělají. Pokud by se jim totiž Stephenson v této sezóně neosvědčil, tak na tu další už týmovou opci uplatňovat nemusí.

Jenomže je také možné, že Doc Rivers pro něj opravdu najde uplatnění a pro Clippers bude velkou posilou, která může v nabité Západní konferenci zahrát důležitou roli. Jak to se Stephensonem vidíte Vy? Podaří se mu restart, nebo na to jednoduše nemá?