Michael Jordan? GOAT mohl být klidně T-Mac, tvrdí D'Angelo Russell

14. 08. 2015, 11:00 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Amerika miluje velké příběhy, statistiky a dohady. To jsou tři nefalšované pravdy, o kterých se téměř denně můžeme přesvědčit na internetových stránkách veškerých sportovních zpravodajů. A také srovnávání - co by se asi stalo, kdyby...? Jednu takovou polemiku nyní odstartovala mladá naděje Lakers, D'Angelo Russell, která zveřejnila na svém Twitteru svůj upřímný názor - GOAT, tedy 'greatest of all time', mohl být klidně Tracy McGrady, nikoli Michael Jordan. Nebýt tedy zranění...

Tracy McGrady, dnes už nehrající legenda, byl svého času jednoznačně nejlepší ryzí skórer ligy. Naprosto nezadržitelný v izolaci, tedy v akci, kterou dnes velmi úspěšně praktikují například Kevin Durant a Russell Westbrook v Thunder, vcelku solidní střelec (průměrně za kariéru proměnil každou třetí trojku), kvalitní obránce. Draftovali jej sice Raptors, kde hrál i se svým bratrancem Vincem Carterem, ale do opravdové superstar "dorostl" až v týmu Magic (a poté i v Rockets). Stačí se podívat třeba na sezónu 2002/2003 - 32,1 bodů, 6,5 doskoků, 5,5 asistencí, 1,7 zisku a téměř 1 blok na zápas, mezi lety 2001-2007 se navíc vždy objevil v All-Star Game. V play-off se pak jeho statistiky ještě lepšily, nicméně ani to nemohlo zakrýt fakt, že T-Mac se svým týmem nikdy nepostoupil přes první kolo play-off.

Přesto si však McGrady za svou kariéru zaslouží velký kredit. "On byl můj Michael Jordan," prozradil D'Angelo Russell. "Upřímně si myslím, že GOAT klidně mohl být právě on."

Honestly Tracy McGrady might have been the GOAT!

— D'Angelo Russell (@Dloading) 13. Srpen 2015


A proč se tak nestalo? Důvod je jednoduchý - T-Maca bohužel po již zmíněném období potkala nejedna zdravotní lapálie, přičemž na vině byla především kolena. Operace, rekonvalescence, pokus o návrat, operace... A pořád dokola. I vinou toho pak začal v NBA spíše paběrkovat. Po sezóně 2009/2010, v níž se objevil v pouhých třiceti duelech v dresech Knicks a Rockets, pak odehrál ještě jednu "plnohodnotnou", a to za Pistons. Za 72 utkání si však někdejší ofenzivní postrach průměrně připisoval pouhých 8 bodů, přičemž se proslýchalo, že ani teď to s ním není po zdravotní stránce úplně stoprocentní. V roce 2012, protentokrát v dresu Hawks, sice dal vědět o svých někdejších schopnostech, když tým vedl ke comebacku v zápase, v němž v poslední čtvrtině nastřílel 13 ze svých 16 bodů (soupeřem tenkrát byli Heat), avšak po dalším roce, který strávil rovněž necelou v Číně, svou kariéru zakončil hořkou porážkou ve finále. Za Spurs, jejichž barvy tehdy hájil, neskóroval v šesti utkáních, ve kterých se na hřišti objevil spíše svátečně, ani bod. Jediné, co si za tuto nepodařenou zkušenost mohl odškrtnout, byl fakt, že poprvé v životě naskočil do utkání ve finále NBA.

Později, vrátíme-li se k nové tváři Lakers, tentokrát pro NBA Today, se Russell rozpovídal: "Nevyrůstal jsem sledováním Jordana. Nesledoval jsem Magica Johnsona, Byrona Scotta, Larryho Birda - prostě jsem se na tyto borce nedíval. Když jsem vyrůstal, byli to Kobe Bryant, Allen Iverson, Tracy McGrady - tihle borci. Takže příležitost si zahrát s jedním z nich na sklonku jeho kariéry je "highlight" mého života."

Možná si vzpomenete na tento legendární počin - T-Mac nastřílel 13 bodů během 35 sekund a v podstatě sám otočil duel se Spurs. Za Rockets tehdy hrál další hráč, jehož kariéru předčasně ukončila zranění, a sice čínský obr Yao Ming:



"Tracy McGrady je jednoznačně Hall of Famer. Je to skvělý, skvělý hráč," okomentoval kdysi T-Maca Stan Van Gundy, současný hlavní trenér Detroitu. "Bohužel ho zranění předčasně okradla o jeho velikost." Možná (anebo právě) i proto se McGrady nikdy nebude dávat do společnosti velkých jmen jako jsou Bill Russell, Michael Jordan, Shaquille O'Neal, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, LeBron James, Kevin Garnett, Larry Bird, Magic Johnson, Jerry West a dalších, protože zkrátka nestihl předvést vše, co v něm bylo. Věčná škoda...