Zemřel muž, kterému jsem říkal táto, vzpomíná Charles Barkley

15. 09. 2015, 10:00 » Perličky - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Před několika dny, jak už jistě víte, zemřel Moses Malone, jeden z nejlepších pivotů historie NBA. Jeho smrt zasáhla mnoho lidí, kteří nejlepší ligu světa sledují, nejvíce však zřejmě Chucka Barkleye. Ten prozradil, že měl s Malonem veskrze speciální vztah, což ostatně dokládá i fakt, že Moses byl jeden ze dvou lidí, kteří ho uváděli do Síně slávy. A vzhledem k tomu, že Barkley vždy vykládá pouze to, jak se věci opravdu mají, si i mladší generace může díky jeho slovům uvědomit, že odešel opravdu jedinečný hráč i člověk (ačkoli i on měl za sebou několik 'blikanců', především tedy v osobním životě - ale to dnes rozebírat nebudeme).

"Zemřel muž, kterému jsem říkal táto. Slova nemohou vyjádřit můj smutek," soukal ze sebe těžce "Sir Charles". "Nikdy se nedozvím, proč člen Síně slávy vzal tlusté, líné děcko z Auburnu pod svá křídla a vychovával ho jako syna, vytvaroval ho a udělal z něj hráče."

"Pokaždé, když jsem jej viděl, jsem mu říkal táto. Doufám, že věděl, jak moc ho mám rád a jak moc si ho cením."

Jak už bylo zmíněno, Moses Malone byl jeden ze dvou lidí, kteří "Chucka" uváděli do Síně slávy (to bylo v roce 2006). Druhý byl Jerry Colangelo, současný manažer reprezentace USA. Ve svém proslovu se Charles Barkley dostal i k tomu, aby Malonea ocenil za to, co pro něj udělal v prvních letech v NBA.

"Vždy lidem říkám, že Moses je pro mě nejvlivnější osoba mé kariéry. Vytvaroval mě a naučil mě tvrdě pracovat. Když jsem byl ve své nováčkovské sezóně, jednou jsem se ho zeptal: 'Proč nehraju?' Když jsem se dostal přes svoji tloušťku a lenost - nebylo to zas tak složité - dal mi tvar. Vždycky si ho za to budu cenit."

Moses Malone byl mj. trojnásobný MVP ligy (pouze osm hráčů dokázalo získat toto ocenění třikrát a více), dvanáctinásobný All-Star, šampión z roku 1983 (76ers), rekordman v počtu doskoků a všeobecně byl považován za jednoho z nejlepších pivotů historie. Dostal se do padesátky nejlepších hráčů všech dob a jeho číslo 24 visí u stropu haly Toyota Center, domovského stánku Rockets.

Čest jeho památce!