Anthony Bennett se vrací do rodného Toronta

27. 09. 2015, 13:00 » Přestupy - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Po dvou nepovedených sezónách v Clevelandu a Minnesotě se Anthony Bennett pravděpodobně vrátí do rodného Toronta. Žádný klub mu nechtěl platit jeho smlouvu na 5,8 mil. dolarů, kterou mu zaručoval platný kontrakt jedničky draftu.

Ani jeho poslední zaměstnavatel, Minnesota Timberwolves, už neměla o jeho služby nadále zájem, a tak se klub i hráč domluvili na ukončení spolupráce formou vykoupení ze smlouvy. Po vzájemné dohodě mu v Minnesotě vyplatí přibližně 3,65 miliónů dolarů. Od této chvíle se stal volným hráčem bez omezení a novou smlouvu si může vyjednat v kterémkoli jiném týmu. Bennett se tímto stal vůbec první jedničkou draftu v historii, která byla (po dvou letech) z ligy předčasně propuštěna!

Všeobecně se očekává, že by mu mohl nejvíc prospět návrat do rodné Kanady. A Toronto Raptors se takovému kroku nebrání. Na své soupisce mají Dravci momentálně 14 hráčů s garantovanou smlouvou pro příští ročník, jedno místo by se zde tedy ještě našlo. Nabídnout mu ovšem mohou pouze minimální ligový kontrakt ($ 947.276) pohybující se v hodnotě pod miliónem dolarů. To je pro Toronto opravdu výhodný obchod. Pokud Bennett opravdu v Kanadě zakotví, čeká ho nelehký úkol, aby všem dokázal, že na NBA opravdu má. V sestavě se pokusí prosadit přes konkurenci forwardů Patricka Pattersona, Jamese Johnsona, Luise Scolu a nejnovější velkou hvězdu - DeMarre Carrolla.

Po dvou letech od Bennnetova draftu v roce 2013 se ukazuje, jak obrovskou chybu Kavalíři provedli. Mnoha odborníky byl tento hráč pasován do druhé sedmičky loterijních výběrů někam na 7-12 místo, ale někteří ho měli v odhadech ještě níž. Údajně ho měla tenkrát vysoko na radaru Philadelphie, která poté, co jej draftoval Cleveland, uskutečnila výměnu zraněného Nerlense Noela za Jruea Holidaye. Sixers by ho mohli získat až nyní, avšak to už mají mladého Okafora, Sariče, Noela a Joela Embiida.

Kanadského reprezentanta by chtěl získat ještě Portland Trail Blazers. V klubu totiž působí asistenti Jay Triano a David Vanterpool, shodou okolností trenéři kanadského národního týmu, kteří tohoto hráče velmi dobře znají a dokázali by s ním pracovat. V Oregonu by měl také asi největší naději stát se stabilním členem užší rotace týmu, možná i zahajovacím článkem jejich sestavy...

Ze všech možností si Bennett pravděpodobně zvolí návrat domů a bude doufat, že si vybojuje místo právoplatného člena tohoto playoff týmu. Za dva roky si toho musel 22-letý forward psychicky hodně vytrpět a zdravotně na tom také nebyl pokaždé úplně v pořádku (rameno, astma, spánkové potíže, problémy s viděním), což všechno nakonec nahrálo tomu, že je už nyní považovaný za jeden z největších omylů výběrů jedničky draftu v historii NBA.

The Raptors will reportedly sign Anthony Bennett 🇨🇦 to a 1-year deal sometime next week. http://t.co/huCSV99AWY pic.twitter.com/TTQviUGVTB

— theScore (@theScore) 25. Září 2015