Grizzlies zatím neoslňují. Zaplatí Joerger trenérskou židlí?

07. 11. 2015, 15:30 » Spekulace - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
O osudu celé sezóny rozhodně nemůže napovědět několik prvních utkání, pakliže tým i přes porážky plní, co se po něm žádá. Každý úspěch chce zkrátka čas. Pokud si však kádr v několika případech uřízne velkou porci ostudy a do postrachu, jímž by měl být, má na míle daleko, zřejmě něco nebude úplně v pořádku. O odvolání trenéra se tak už nemluví pouze v New Orleans, ale také v Memphisu. Bude stát Davida Joergera špatný začátek místo?

Bilančně prozatím není důvod k panice, tři výhry ze šesti utkání jsou sice málo, ale ne zase tak málo, aby se musela dělat ukvapená rozhodnutí. Alarmující jsou však u všech porážek rozdíly mezi oběma soupeři. První zápas doma s Cavaliers, kteří v přípravě téměř všechno prohráli, mínus třicet bodů. A to navzdory faktu, že LeBron James rozhodně neodehrál jedno ze svých lepších utkání. Přísnější měřítko horko těžko snesli akorát Marc Gasol a Zach Randolph, zbytek týmu neobstál. Dobře, jedna porážka, řeklo by se. Jede se dál.

Po dvou výhrách nad dosud nesehranými Pacers a slabými Nets přišel duel v Oracle Arena s rozjetými Warriors. Nečekalo se, že Grizzlies domácí rozjetou mašinu přibrzdí, že se však nechají úplně přejet? To by také tipoval jen málokdo. Rozdíl ve skóre činil padesát (!) bodů, a to je prostě pro loňského semifinalistu Západní konference, jenž dokonce nad pozdějším mistrem vedl v sérii 2:1, neodpustitelné. Především Tony Allen se po duelu musel držet za hlavu - dřívější velkohubá prohlášení, že um Stephena Curryho není nic, co by už neznal, vzala znovu za svá...

Třetím hřebíčkem do možné budoucí rakve Joergerova trenérského angažmá v Memphisu je porážka v Portlandu. Pokud soupeři povolíte střílet trojky s 50 % úspěšností, prostě na výhru pomýšlet nemůžete, ať už hrajete s kýmkoli. A Blazers jsou bezpochyby jedním z týmů, s nímž by jedni z favoritů západu váhat neměli.

Podíváme-li se však na opačnou stranu mince, Dave Joerger za dvě sezóny u Grizzlies určitě už dokázal, že jako kouč není špatný. Dovedl tým k padesáti, resp. pětapadesáti vítězstvím (sedmé a páté místo v konferenci), a v play-off potrápil pozdějšího šampióna. Tým pod ním hraje jednu z nejlepších obran v lize a dokazuje, že může být konkurenceschopný i bez individuálních superhvězd. No, nebo to tak alespoň platilo až do začátku ročníku 2015/2016 - koneckonců i Mike Conley, jenž bude v létě volným hráčem, si posteskl, že obrana Memphisu už není, co bývala. Také Marc Stein z ESPN se nechal slyšet, že židle pod Joergerem začíná být minimálně horká. Zajímavým faktem je to, že Grizzlies už v této sezóně prohrávali o 20 a více bodů více než 62 minut. Máme za sebou šest utkání. Pro srovnání, v té loňské prohrávali ve stejné statistice 88 minut za celou základní část.

Také střelba není nic, čím by se loňský semifinalista západu mohl chlubit. Marc Gasol např. střílí s úspěšností pouze 41%, což je o 8% méně než vloni. Z perimetru celá skvadra střílí špatně a trefuje se pouze ve 27 %, což je ještě o 6 % horší než v ročníku 2014/2015. A co chcete nabídnout, když se tahounům na pivotu nedaří (alespoň ne jako obvykle) a střelci se netrefují ani z jasných pozic? To je prostě marnost nad marnost.

#RiseAndGrind #GrizzNation, it's #MEMvUTA Gameday on the road! Tune in to all the action @FOXSportsSE - 8pm/ct. pic.twitter.com/MZ1P01xAUY

Memphis Grizzlies (@memgrizz) 7. Listopad 2015


Samozřejmě, dá se očekávat, že vedení dá kouči ještě nějaký čas, horší začátek nemusí nutně znamenat promarněný rok. Jak dlouho to však bude? A hlavně - přijdou lepší výsledky? S nápravou mohou Joergerovy ovečky začít už dnes, kdy se představí na palubovce Jazz.