OH 2016: USA slaví třetí zlato v řadě za sebou

21. 08. 2016, 23:30 » Review - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Basketbalisté Spojených států jsou vítězi olympijského turnaje v Riu De Janeiru. Ve finále si jasně (třicetibodovým rozdílem) poradili se Srbskem, které slaví historickou stříbrnou medaili pro svoji zemi. Ve finále byl nejlepším střelcem Kevin Durant se 30 body. Po zápase se Carmelo Anthony radoval ze třetího zlata a oznámil, že v reprezentaci končí.

USA - Srbsko 96:66

Pokud jste čekali vyrovnaný a dramatický zápas, tak musíte být zklamáni. Hvězdy z NBA opět dokázali svoji velkou dominanci na velkých turnajích a zaslouženě bez porážky dokráčeli ke zlatým medailím. Kromě první čtvrtiny, kdy to vypalo na vyrovnaný duel, vládli finále Američané. Ti o své výhře rozhodli během druhé desetiminutovky, kterou jasně vyhráli jasně 33:14 a dali tím základní kámen k výhře. V jejich týmu dominoval především Kevin Durant, autor 30 bodů (trojky 5/11). Oproti semifinále, odehrál skvělý zápas DeMarcus Cousins, který zaznamenal 13 bodů a 15 doskočených míčů. Carmelo Anthony se s reprezentačním dresem rozloučil sedmi body a stejným počtem doskoků.

V dresu Srbska snese přísnější měřítko pouze několik hráčů. Nejlepším střelcem jejich týmu byl ve finále Nemanja Nedovic (14 bodů), 9 bodů přidal Mačvan, jinak se už nikdo na dvouciferný počet bodů nedostal. Kalinič s Raduljicou měli brzo problémy s fauly, a tak náskok favorita neustále narůstal. Nakonec bylo finále předčasně rozhodnuto a na palubovku se tak dostala celá soupiska, která všichni (kromě Stimače) také ve finále skórovali.

Spojené státy berou popatnácté v historii z olympijských her zlatou medaili. Po skončení utkání se s reprezentační kariérou emotivně rozloučil Carmelo Anthony, který získal třetí zlato. „To je konec. Ta výhra je pro mě,“ loučil se Melo s reprezentačním dresem USA.

Thank you for everything, Melo #USA pic.twitter.com/KkAbRvfTGl

— Bleacher Report (@BleacherReport) 21. srpna 2016


Kyrie Irving se připojil k Michaelovi Jordanovi, Scottiemu Pippenovi a LeBronu Jamesovi, kteří vyhráli v jednom roce, jak titul v NBA, tak zlaté medaile na olympijských hrách (postupně se to povedlo v letech 1992, 1996, 2012 a letos). USA zvítězili 76 utkání v řadě za sebou, čímž překonali svůj vlastní rekord. Srbsko navázalo na dvacet let staré finále, kde v Atlantě startovala jejich reprezentace pod hlavičkou Jugoslávie a získala také stříbrné medaile (ve finále prohráli taktéž s USA - tenkrát 69:95). Olympijský basket v Riu je minulostí, ale všichni už se těšíme za čtyři roky do Tokia!

Make that 3 straight. #USA pic.twitter.com/BQTs5Y0nFp

— Bleacher Report (@BleacherReport) 21. srpna 2016



Konečné pořadí:


1. USA
2. Srbsko
3. Španělsko
4. Austrálie
5. Chorvatsko
6. Francie
7. Litva
8. Argentina
9. Brazílie
10. Venezuela
11. Nigérie
12. Čína