Je to definitivní, Ray Allen se do NBA nevrátí

01. 11. 2016, 20:00 » Novinky - Autor: Michal Horáček


(zdroj: Nbasket.cz)
Stejně jako v loňském roce i v letošní offseason se spekulovalo a návratu Raye Allena. V úvahu připadali kandidáti na titul jako jsou Warriors a Cavs, ale také Rayovy srdeční záležitosti: Bucks a Celtics. Dnes však Ray Allen deníku Tribune potvrdil, že odchází do důchodu a jeho návratu na palubovky se už nedočkáme.

„Píšu Ti to jako chlap, kterému je 41 let a odchází do důchodu,“ začíná dopis, který je adresován sobě samému, Ray Allenovi, když mu bylo 13 let. „Píšu Ti to jako chlap, který je absolutně v míru sám se sebou.“

Allen, kterému v červenci bylo 41, hrál naposledy za šampiony z Miami Heat, kterým v sezóně 2012/13 pomohl k titulu a o rok později se s nimi znovu dostal do finále. Poslední rok své sezóny si trochu kazil svůj celoživotní průměr 18,9 bodů na zápas, ale zpoza tříbodového oblouku si i nadále držel impozantní průměr 40 %.

Za svých 18 let v NBA, kdy Allen oblékal dres Bucks, SuperSonics, Celtics a Heat, si 10x zahrál v All-Star game postupně v dresech tří týmů. Z palubovky naposled odcházel s cejchem trojkařské úspěšnosti 40 % pod kterou za celou kariéru neklesl.

Ray Allen, one of the Bucks all-time greatest players, has officially announced his retirement » https://t.co/HFzw7jXxF2 #ThankYouRay pic.twitter.com/xQMXRSAroR

— Milwaukee Bucks (@Bucks) 1. listopadu 2016


Stanovil také rekord v počtu vstřelených trojek za kariéru (o možnostech pana Curryho nyní pomlčme).

Allenových 2.973 vstřelených trojek ho totiž odděluje na pozici trojkařského krále o více než 400 úspěšných trojek před druhým nejlepším trojkařem všech dob, Reggiem Millerem. Třetí je pak Jason Terry, který ztrácí na Allena více než 800. Pro úplně, Stephen Curry je aktuálně zhruba na 1.600 trojkách.

Vzhledem k vývoji hry, kdy snad jediný tým, který nevsází vše na střelbu trojek jsou Ostruhy ze San Antonia, se v posledních dvou letech spekulovalo, že Allen by navzdory věku mohl být stále velmi platný hráč. Střelbu má exkluzivní, fyzičku dostačující a zranění ho v poslední době netrápila. Nastupoval by z lavičky a vystřelil by pár trojek, z nichž by téměř polovinu proměnil a jak už je jeho stylem, byly by to zrovna ty nejdůležitější. Vzpomeňme na moment, kdy Spurs vedli 3-2 na zápasy a 7 vteřin do konce zápasu za stavu 95:92 již slavili titul. Pak dal Allen jednu ze svých nejdůležitějších trojek v životě a Miami získalo titul. Jedna z největších střel poslední dekády…...



Jenže místo toho se Jesus Shuttlesworth, vlastním jménem Walter Ray Allen Jr. rozhodl, že příští destinace nebude palubovka, ale raději rovnou Síň Slávy.

Někdo si může říkat, že je to škoda, že by stále platný ještě byl. Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že Ray se po palubovkách proháněl již od roku 1996, kdy zažil takové velikány jako byl samotný Michael Jordan, nezlomný Shaquille O'Neal, či věčně hrající Kobe Bryant.

Ray toho zažil opravdu hodně a on sám má pocit, že si opravdu zaslouží odpočívat...