Atlanta slaví velkou výhru, Gasol se postaral o rozhodující koš Grizz

09. 11. 2016, 11:45 » Review - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Basketbalisté Atlanty se postarali o velkou senzaci, když se jim podařilo zvítězit na horké půdě obhájců titulu. Pro Cavs to byla první prohra v sezóně a v NBA už není neporažených týmů. Brooklyn přehrál těsně Minnesotu a také v Memphise se odehrálo velké drama se šťastným koncem pro domácí Grizzlies.

V dalších zápasech si Portland poradil těsně doma s Phoenixem, Lakers prohráli s Dallasem a Sacramento porazilo New Orleans - pro Pels znamenala porážka již osmou prohru v řadě za sebou (bilance 0-8). Nejlepším střelcem noci se stal Damian Lillard s 38 nastřílenými body.


CLE Cleveland - ATL Atlanta 106:110

Dennis Schroder zaznamenal svoje nové střelecké maximum v NBA, když si připsal 28 bodů, výraznou měrou se o překvapivou výhru Hawks zasloužil také Kent Bazemore, jenž trefil sedm vteřin před koncem rozhodující koš utkání. Bazemore zapsal 25 bodů (trojky 4/6). 21 body přispěl k výhře Paul Millsap. O bodový přísun Cavs se nejvíce zasloužila velká trojka: Kyrie Irving zaznamenal 29 bodů, Kevin Love si připsal double-double (24b. a 12d.) a LeBron James nasbíral tentokrát 23 bodů, 9 doskoků a 5 asistencí. Rozhodla střelba z pole, zatímco hosté si ji udrželi těsně nad 50 procent, tak domácím se střelecky příliš nedařilo (37,4 % z pole, trojky 11/42). Cavaliers prohrávali už 81:96, ale dokázali snížit deficit na stav 103:106 (48 vteřin před koncem). Nicméně Jestřábi svůj náskok uhájili a jako první si připsali si skalp obhájců titulu!

Perličky:
* Atlanta prohrála s Clevelande předchozím jedenáct utkání v řadě, včetně dvou jasných vyřazení z playoff poměrem 4-0.
* 17 doskočenými míči a třemi bloky v obraně podpořil výhru Dwight Howard.
* Kyle Korver do utkání z osobních důvodů nezasáhl, neboť očekával narození potomka.

Statistické review zápasu najdete ZDE.


BKN Brooklyn - MIN Minnesota 119:110

Brooklyn pokračuje v dobrých výkonech a už se dostal pouze o jedno vítězství na vyrovnanou bilanci výher a proher. Hrdinou Nets se dnes stal Bojan Bogdanovic, který trefil za stavu 102:100 rozhodující trojku, na kterou už hosté nedokázali odpovědět. 26 body se v utkání blýskl Brook Lopez, 15 bodů, 9 doskoků a 3 zisky zapsal Trevor Booker. Minnesotě se úvodu ročníku vůbec nedaří - dnes to byla pro Timberwolves už pátá porážka ze šesti utkání. Prohru neodvrátil ani skvělý Andrew Wiggins, autor 36 bodů (trojky 6/7!). Karl-Anthony Towns měl na svém kontě 21 bodů, ale trápil se s fauly. 17 bodů zapsal Zach LaVine. Výhře Nets pomohla 55.3% střelba z pole a přesné trestné hody (23/26).

Perličky:
* Nováček Isaiah Whitehead opět nastoupil v základu a zapsal zajímavá čísla (6 bodů, 7 doskoků a 7 asistencí).
* Andrew Wiggins zaznamenal v bodech a šesti přesnými trojkami svoje nová osobní maxima v NBA.
* Minneosota se nyní přesouvá do Orlanda, kde prohrála osmkrát v řadě. Nets čeká první newyorské derby v sezóně.

Statistické review zápasu najdete ZDE.


MEM Memphis - DEN Denver 108:107

Dvojice zkušených hráčů Memphisu (Vince Carter s Marcem Gasolem) předvedla rozhodující akci zápasu. Carter nahrával a Gasol v poslední sekundě skóroval a rozhodl o čtvrté výhře svého týmu v novém ročníku. Za stavu 103:103 se odehrála dramatická koncovka. Nejprve dal koš Nikola Jokic střelou z výskoku, ale domácí na jeho pokus odpověděli přesnou trojkou Jamese Ennise (106:105). Poté dal naději Nuggets na výhru nejlepší střelec utkání Emmanuel Mudiay (23 bodů, 7 asistencí a 7 ztrát), ale z výhra se nakonec po koši Gasola radovali Grizzlies. Nestárnoucí Vince Carter se s 20 body stal nejlepším střelcem svého týmu. Hostům k zisku bodů nepomohlo ani 21 bodů a 7 doskoků Danila Gallinariho.

Perličky:
* Chandler Parsons nastoupil po zranění do svého druhého utkání a tentokrát zapsal 9 bodů.
* Na body z pod koše byli lepší Grizzlies (58-34). Nuggets zase dali 21 bodů z rychlého protiútoku.
* Carter se stal nejstarším hráčem NBA, který zaznamenal 20 bodů. Naposledy se to povedlo legendárnímu Michaelovi Jordanovi (25 bodů ve věku 40 let).

Statistické review zápasu najdete ZDE.

Holy Hell, Marc Gasol buzzer-beater FTW w/less than a second left pic.twitter.com/36l7m9I3gb

— Rob Perez (@World_Wide_Wob) 9. listopadu 2016


POR Portland - PHX Phoenix 124:121

Damian Lillard zařídil další výhru svého týmu 38 body, když trefil 12 z 23 střel z pole a 11 z 12 trestných hodů. Po jeho boku skvěle zahrál také C.J. McCollum, autor 33 bodů, 7 asistencí a 6 doskoků. Maurice Harkless pak přidal ještě 20 bodů a Blazers se tak mohli radovat z páté výhry v sezóně. Lillard jistil v závěru výhru přesnými šestkami, Devin Booker v utkání naposledy snížil trojkou na 121:122, ale po dalším přesných šestkách už trojkou zápas v úplném závěru nevyrovnal. Eric Bledsoe zaznamenal 31 bodů, když se mohl pyšnit excelentní střeleckou úspěšností (9/13 z pole, trojky 2/3, TH 11/12). Booker přidal 23 bodů, ale dalším dvouciferným střelcem byl až TJ Warren s 12 body.

Perličky:
* Suns chyběl z osobních důvodů Tyson Chandler.
* Nováček Marquese Chriss si odbyl premiéru v základní sestavě (7 bodů a 4 doskoky).
* Portland oplatil svému soupeři nedávnou porážku 118:115 po prodloužení.

Statistické review zápasu najdete ZDE.


LAL L.A. Lakers - DAL Dallas 97:109

Lakers si už mysleli, že budou v lize dál vítězit, ale pak přišlo utkání s doposud nevýrazným Dallasem a byla z toho domácí porážka o 12 bodů. Mavericks se totiž skvěle rozehrává Harrison Barnes, který se stává novým bodovým lídrem svého nového týmu. Posila z Golden State se pomalu sehrávala s novými spoluhráči, ale v posledních dvou utkáních už vyniká jeho obrovský talent - dnes pomohl svému týmu k výhře 31 body. Hosté točili v sestavě pouze 8 hráčů - Seth Curry se blýskl 23 body, J.J. Barea podal další spolehlivý výkon (18 bodů, 8 asistencí a 7 doskoků). Za Lakers skóroval Jordan Clarkson 22 body, 20 bodů přidal člen základní pětky, Nick Young.

Perličky:
* Julius Randle si dnes na svoje konto připsal 15 bodů a 10 doskoků, ale také 6 ztrát míče.
* Nováček Dorian Finney-Smith debutoval a hned nastoupil v základní sestavě (5 bodů a 3 doskoky).
* Dallas potvrdil, že se jim proti Lakers dlouhodobě daří, protože je již pojedenácté v řadě porazil.

Statistické review zápasu najdete ZDE.


SAC Sacramento - NOP New Orleans 102:94

V New Orleans si zatím nevědí rady, jak z krize ven. Ani jedna výhra z úvodních osmi zápasů mluví za vše. Anthony Davis sice opět zaznamenal skvělý výkon (34 bodů, 8 doskoků a 4 bloky), ale jinak Palicans sráží malá produktivita ostatních hráčů. Nováček Buddy Hield si připsal 12 ze svých 14 bodů v poslední čtvrtině, ale to je tak ze strany Pels všechno. V dresu Kings je spolehnutí na dvojici DeMarcus Cousins (28 bodů) - Rudy Gay (21 bodů). I po návratu Darrena Collisona po osmizápasové suspendaci zpět do sestavy, se Ty Lawson objevil v základní sestavě, avšak bodově se vůbec neprosadil (0/5 z pole).

Perličky:
* Darren Collison si v prvním utkání připsal 9 bodů a 4 asistence.
* Pelikánům stále chybí tři důležité články z minulé základní sestavy: Jrue Holiday (osobní důvody), Tyreke Evans (pravé koleno) a Quincy Pondexter (levé koleno).
* New Orleans se o svoji první výhru pokusí ve čtvrtek v Milwaukee.

Statistické review zápasu najdete ZDE.


Nejlepší hráči noci:
Damian Lillard
Lillard, Damian
BODY: 38
Tim Frazier
Frazier, Tim
ASISTENCE: 9
Dwight Howard
Howard, Dwight
DOSKOKY: 17
Seth Curry
Curry, Seth
PLUS/MÍNUS: +22
Anthony Davis
Davis, Anthony
BLOKY: 4
Andrew Wiggins
Wiggins, Andrew
TROJKY: 6/7