Chytré počty Portlandu. Jak ušetřit za nepotřebného Nicholsona?

01. 09. 2017, 18:00 » Informace z klubů - Autor: Šimon Sedlařík


(zdroj: Nbasket.cz)
Když Blazers ke konci července vyměnili Allana Crabbeho do Brooklynu, fanoušci se rychle rozdělili na dva tábory. Pro první z nich klub ztrácel solidní mladé křídlo, druhý zase viděl plus v ušetření desítek miliónů na jeho kontraktu. Jak to tak vypadá, hudba budoucnosti vyhrává spíše pro ty, kteří mysleli na zadní vrátka - tedy finance.

Jako náhradu Nets poslali do Portlandu Andrewa Nicholsona, sedmadvacetiletého Kanaďana, jenž v soutěži už od roku 2012 spíše paběrkuje. Vloni v létě však podepsal čtyřletý kontrakt s Wizards v hodnotě 26 miliónů dolarů, ještě během sezóny se stěhoval do Brooklynu a nyní jej měli převzít právě Blazers.

Ti se však rozhodli ušetřit ještě více a neperspektivní křídlo před několika dny propustili. Využili k tomu tzv. rozšířené opatření, které klubům umožňuje zbavit se přeplacených hráčů nehodících se do rotace. Nicholsona vyplatili z kontraktu a spolu s odchodem Crabbeho to znamená, že jen na dani z luxusu se částka změní ze 48,3 miliónů dolarů na pouhé 4,4. V letošní sezóně na ní klub z Oregonu ušetří 5,6 miliónů.

A taková suma už poznat určitě bude, především tedy za rok v létě, kdy se Blazers mimo jiné budou snažit nabídnout novou smlouvu Jusufu Nurkicovi. Mimo to se uvolnilo místo pod platovým stropem i pro sezónu letošní, v klubu tak mohou ještě před začátkem přípravných kempů sáhnout po některé z volných posil.

Jednu z nich už Portland víceméně oznámil, i když ne na palubovce. Prezident basketbalových operací a všeobecně oblíbený Neil Olshey prodloužil kontrakt až do roku 2021. "Já a moje rodina jsme šťastní, že můžu být i nadále součástí Rip City," vyjádřil se Olshey, mimo jiné muž, jenž je zodpovědný za draft Damiana Lillarda či příchod už zmíněného Jusufa Nurkice. Finanční podmínky zveřejněny nebyly.

Shrňme to - Damian Lillard a C.J. McCollum sice prozatím letos nedostali žádného hvězdného spoluhráče, odstranění Crabbeova megakontraktu se však dá považovat za jednu z největší výher ne zrovna klidného léta. Sezónu odstartují ve středu 18. října na palubovce Suns.

"Očekávám, že se naše mladá a talentovaná sestava bude ještě více zlepšovat," věří majitel Paul Allen.

A rozhodně není sám.

Story on Portland waiving and stretching contract of Andrew Nicholson, an absolute @BonniesMBB great. https://t.co/VnTLO9kmDa

— Adrian Wojnarowski (@wojespn) 30. srpna 2017