Čeká Spurs divoké léto?

26. 04. 2018, 18:30 » Úhel pohledu - Autor: Nbasket.cz


(zdroj: Nbasket.cz)
Poprvé od sezóny 1996/97 má San Antonio před 24. dubnem volno, a to samozřejmě vyvolává otázku, co se v tomto klubu stane přes léto. Dynastie okolo Tonyho Parkera, Manu Ginobiliho nebo Tima Duncana pomalu končí, a proto je na místě otázka, kdo je v budoucnu nahradí.

Prohra 91:99 proti Golden State v zápase číslo 5 znamenala pro Spurs konec sezóny. Po tomto utkání se nechal oblíbenec týmu a veterán celé ligy Manu Ginobili s slyšet, že rozhodnutí o dalším pokračování své kariéry musí důkladně zvážit a pořádně promyslet. Po tom co dokázal minulou sezónu, ve které byl jedním z klíčů postupu San Antonia do konferenčního finále, se argentinská legenda rozhodovala, jestli bude pokračovat ve své kariéře. A tohle rozhodování ho čeká v létě znovu. Ginobili v pozápasovém rozhovoru uvedl, že mu celý basketbalový svět bude muset dát ještě měsíc nebo dva na zhodnocení celé situace:„ Nejsem typ člověka, který by dělal své rozhodnutí na základě zklamanosti, unavenosti nebo čehokoli jiného.“

Please don't ever retire, Manuhttps://t.co/xzIKvfGIgB

— SB Nation (@SBNation) 25. dubna 2018


Samozřejmě tou nejočekávanější zprávou pro San Antonio je vyjádření Kawhiho Leonarda na jeho zdravotní stav. Leonard, který se v průběhu ročníku znovu připojil k týmu Spurs, neodehrál od 13. ledna ani jeden zápas a všichni fanoušci očekávají, co se bude s touto superhvězdou a bývalým kandidátem na cenu MVP dít.

Další otázkou v týmu Spurs je kariéra trenéra Gregga Popoviche, který se musel v posledních dnech vyrovnávat s velmi citlivou rodinnou ztrátou, což byl důvod proč nevedl tým San Antonia v zápasech 3, 4 a 5. Popovich trénuje tým Spurs od sezóny 1997/98, což z něj dělá nejdéle trénujícího kouče jednoho týmu v NBA. Ovšem v dalších letech ho čekají starosti s trénováním amerického národního týmu, který povede v roce 2020 na Olympijských hrách v Tokiu.

Další velkou záhadou je kariéra Tonyho Parkera, kterému v létě také skončí smlova. Parker se nechal slyšet, že by rád odehrál dvacátou sezónu v dresu San Antonia. Tým Spurs již naznačil, že mu hodlá nabídnout tříletou smlouvu. Francouzský veterán, který v průběhu sezóny přenechal místo prvního rozehrávače Dejounte Murraymu, by mohl být přínos pro Spurs hlavně po psychické stránce a jeho zkušenosti by využívali hráči, kteří by se snažili stabilně prosadit do týmu San Antonia. Jak sám Parker řekl: „Miluji basketbal a chci hrát dále, nemám myšlenky na odchod do důchodu a doufám že San Antonio mi dovolí odehrát další sezonu pro jejich tým, ale uvidíme, free agency je vždy nevyzpytatelná a bláznivá.“

(2003) Tony Parker and Manu Ginobili 🏆✊️ pic.twitter.com/BooqUJTXZg

— Timeless Sports (@timelesssports_) 25. dubna 2018


Dobrá zpráva pro fanoušky Spurs je ta, že opora týmu LaMarcus Aldridge má smlouvu podepsanou na další 3 sezóny a španělský veterán Pau Gasol na dvě. Španělský reprezentant se nechal slyšet, že chce také nadále hrát. Největší otázkou pro tým Spurs tedy zůstává, co se stane s Leonardem. V zákulisí se spekuluje o výměně s LA Clippers a zájmu dalších týmů. Co se doopravdy stane s hvězdou NBA se dozvíme v létě, kde se pro Leonarda a celé Spurs jistě objeví zajímavé nabídky.

Autor: Rostislav Sikora