Zasloužil by si Stevens ocenění nejlepšího trenéra současné NBA?

29. 06. 2018, 12:00 » Úhel pohledu - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
V roce 2013 převzal roli hlavního kouče Bostonu Celtics i přesto, že nikdy předtím v NBA netrénoval. Své jediné úspěchy předtím zaznamenával jako kouč Butler University v NCAA. Do organizace Celtics přišel po úspěšné éře kouče Doca Riverse a nečekala jej jednoduchá práce. Po odchodu některých hráčů Celtics neměli zrovna hvězdný tým, navíc Celtics patří mezi kluby, které díky své tradici mají vždy velmi vysoké ambice. Do téhle situace vstupoval Brad Stevens, bez zkušeností s trénováním v NBA, ale na straně druhé s obrovskou důvěrou vedení Celtics, které s ním ihned podepsalo šestiletý kontrakt.

Během pár sezón se Stevensovi a vedení podařilo udělat z Celtics opět skvělý tým (asi 2.-3. nejlepší na Východě) a Celtics se tak poměrně vyhnul nějaký veliký pád na dno. Tady je ale podle mne potřeba vyzdvihnout práci Brada Stevense. Především za to, jak výborně pracuje s mladými hráči a nováčky, jak se mu skvěle daří je zapracovat do týmu a dostat z nich skvělé výkony. Důkazem může být letošní sezóna a výkony hráčů jako Jaylen Brown, Jayson Tatum, Terry Rozier III či Marcus Smart. Každý hráč v týmu má přesně určenou roli, a především důvěru trenéra.

"My door is always open to talk about playing time. If you want to talk about playing time, be prepared for the truth."

– Brad Stevens pic.twitter.com/DwZfRnnl5v

— FNF Coaches (@fnfcoaches) 22. června 2018


Ukázkou skvělé práce s mladými hráči je i nasazení Semi Ojeleyeho v sérii play-off proti Bucks. Hráč, který téměř vůbec nehrál najednou dostal důvěru od Stevense a oplatil ji skvělým defenzivním výkonem (Antetokounmpa v game 5 udržel pouze na 16 bodech). Stevens má velkou důvěru ve své hráče a ti mu to oplácejí nasazením na palubovce. Několikrát v této sezóně byly vidět zápasy, kdy Boston musel otáčet skóre a kdy hráči předvedli ohromně bojovné výkony. Je to dáno i povahou Brada Stevense na lavičce. Nepatří mezi kouče, kteří by příliš dávali najevo své emoce, křičeli po hráčích či po rozhodčích, právě naopak. Stevens na lavičce působí velice klidným dojmem, s hráči mluví naprosto vyrovnaně, nekřičí na ně, naopak snaží se svůj klid a důvěru v ně přenést na samotné hráče. Jeho přístup se hodí i ve vypjatých koncovkách kdy jak on, tak samotní hráči si zachovávají chladnou hlavu.

I přes fakt, že Stevensovi je teprve 41 let na své první trenérské štaci u slavných Celtics si vede nadprůměrně dobře. Letos svůj tým dovedl až téměř do finále NBA, nakonec se mu to nepodařilo, ale s talentem, výborným vedením týmu a koučem Stevensem, Celtics mohou v následujících letech předvádět velké věci. Je nutno dodat, že v této sezóně dovedl tým tak daleko, navzdory zraněním dvou velkých hvězd Kyrieho Irvinga a Gordona Haywarda. Ani to Celtics nezlomilo, a podceňovaný tým došel až do finále konference, kde až po obrovské sedmi zápasové bitvě podlehl Clevelandu Cavaliers.

Brad Stevens se dostal během několika let od práce dobrovolného asistenta trenéra na Butler University (tuto pozici zastával, než se stal hlavním trenérem univerzity) až k postu hlavního trenéra jednoho z nejslavnějších týmu NBA. A nejen to, dokázal z toho týmu udělat i kandidáta na titul.

A proto si říkám. Neměl by už získat ocenění pro trenéra sezóny?

The three finalists for NBA Coach of the Year... Dwane Casey, Quin Snyder and Brad Stevens!

The 2018 #NBAAwards air 9pm/et Monday @NBAonTNT! pic.twitter.com/48hch3A9YO

— NBA (@NBA) 24. června 2018