Marcus Smart zůstává v Bostonu

20. 07. 2018, 18:00 » Informace z klubů - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Marcus Smart měl zajímavé léto, stal se omezeným volným hráčem, a i přes jeho nesporné kvality kolem něj bylo překvapivě ticho. Od svého zaměstnavatele, Bostonu obdržel pouze kvalifikační nabídku na 6 milionu dolarů a sám 24-letý rozehrávač byl z přístupu Celtics značně rozladěný.

Až nyní v průběhu Letní ligy NBA se začalo spekulovat o zájmu Memphisu či Brooklynu a zřejmě to nakonec bylo impulzem pro vedení Celtics aby nečekali až do října, kdy by případně Smart musel akceptovat kvalifikační nabídku. Smart tedy tenhle „souboj“ s vedením vyhrál, jelikož dostal smlouvu na 4 roky za 52 milionu dolarů.

Pro Marcuse Smarta je tohle lepší než kvalifikační nabídka, a dokonce i lepší než prodloužení smlouvy, které mu Boston nabízel v průběhu sezony. Smart v minulé sezoně zaznamenával 10.2 bodů, 3.5 doskoků a 4.8 asistence na zápas ovšem vinou zranění stihl odehrát pouze 54 zápasů. Kromě statistik Smart patří také k dobrým obráncům, a navíc v Bostonu hodně toužil zůstat.

Marcus Smart has agreed to a 4-year, $52 million deal to stay with the Celtics, league sources tell @wojespn. pic.twitter.com/nkBA3EeAtR

— SportsCenter (@SportsCenter) 19. července 2018


Otázkou je, zda jásá i vedení Bostonu, tímto krokem se totiž dostali v Bostonu nad platový strop a čeká je placení „luxury tax“. Na druhou stranu Kelti potřebovali Smartovi dát dlouhodobý kontrakt, jelikož příští léto se nechráněnými volnými hráči stanou oba další rozehrávači Terry Rozier a Kyrie Irving a těžko říct, zda aspoň jeden z nich svou smlouvu prodlouží, u Irvinga se už nyní hovoří o tom, že neprodlouží a odejde pravděpodobně k Bulls či Knicks. Ve hře je také možnost, že Smarta využije Boston v budoucnu při nějaké výměně, zájemci by se asi našli.

Celtics bude pravděpodobně čekat perné léto po nadcházející sezoně, kromě jednání s Irvingem je možné, že více peněz bude požadovat i Rozier a se svým platem možná nebudou spokojeni ani Tatum a Brown, na ty má ale i pro sezonu 2019/20 týmovou opci Boston. Nicméně o jejím uplatnění se musí rozhodnout do konce října, tak uvidíme na čem se Danny Ainge s mladíky domluví.