Nastoupí ještě O. J. Mayo v NBA?

03. 09. 2018, 10:00 » Spekulace - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
Zdá se to být už poměrně dávno, co O.J. Mayo nastoupil v NBA, naposledy to bylo přesně 7. března 2016. Mayo tehdy nastupoval třetí sezónu za Milwaukee Bucks a tu noc za 25 minut na palubovce stihl zaznamenat 2 body. Trojka draftu 2008 netušila, že to je možná poslední zápas v NBA. K dalšímu zápasu proti Miami Heat už nenastoupil kvůli střevní chřipce a aby toho nebylo málo další den uklouzl na schodech, upadl a zlomil si pravý kotník, který mu zabránil ve zbytku sezóny nastoupit a také získat slušnou smlouvu přes léto.

Ani tohle nebylo vše. O pár měsíců později, na začátku července NBA Maya obvinila z porušení antidrogového programu a bohužel pro něj to nebylo poprvé. Mayo v roce 2011 dostal od ligy trest na 10 zápasů za přílišné užívání steroidů. Když se porušení pravidel zopakovalo v roce 2016, trest byl nekompromisní. Distanc na 2 roky a možnost na očištění nejdříve pro sezónu 2018/19. Mimochodem podle odhadů novináře Kena Bergera přišel Mayo v létě 2016 o přibližně 40 miliónu dolarů.

Ale pojďme do přítomnosti. Je před startem nové sezóny, ve které by se již Mayo mohl vrátit do NBA, nicméně předtím se musí shodnout NBA a Hráčská asociace NBA a dát jeho návratu zelenou. To znamená, že se bude zkoumat, zda úspěšně podstoupil léčbu, zda může být nyní vzorem pro mládež a důležité je, že od svého prohřešku nebyl pozitivní na drogy.

Today's Bucks Daily arrives as Giannis Antetokounmpo worked out with former Buck O.J. Mayo as his attempted comeback from suspension continues.https://t.co/0ynhvz23Oc

— Behind the Buck Pass (@BehindTheBucks) 20. srpna 2018


To jsou tedy technikálie, které vedou k návratu do NBA, otázka ale zůstává, zda mu některý z týmů bude chtít dát šanci. Udržet se 2 roky ve formě není snadné, ale Mayo se evidentně snažil. Aby se ukázal, v dubnu podepsal smlouvu s týmem Atleticos de San German, který hraje portorickou ligu. Mayo odehrál v Portoriku 21 zápasů, na palubovce strávil průměrně 29 minut a zapisoval 13 bodů a 1 zisk na zápas. Z pole střílel s úspěšností 39 % a za tři body 34.7 %.

Jeho výkony neušly ani některým skautům. Podle jejich zpráv vypadá Mayo ve formě, střelba a driblink jsou solidní, nejslabší zůstává defenzíva. I přesto se obecně věří, že by Mayo některému týmu NBA mohl pomoci. Nicméně sezónu v Portoriku nedokončil, na konci června byl propuštěn z neznámých důvodů, roli v tom může hrát i touha znovu se dostat do NBA. Jasně statistiky neměl ohromující, ale je třeba mít na paměti, že hrál poprvé po dvou letech.

Giannis Antetokounmpo, který Maya dobře zná z týmu Bucks a jsou přátelé s ním několikrát trénoval a sama hvězda Bucks Maya hodně chválila. Mayo patřil vždy k přirozeným střelcům a takový hráč by se hodil snad každému týmu, své schopnosti v minulosti dostatečně prokázal.

Zatím se o žádném zájmu z NBA nehovoří, ale neobjevila se zatím ani zpráva, že by Mayo požádal NBA o své „očištění“, jež by ho pustilo na palubovku. Nicméně pokud mu NBA dá zelenou bude Mayo neomezený volný hráč, protože Bucks se vzdali práv na něj. Bude to chtít možná ještě nějaký čas, aby se zbavil negativní aury okolo jeho jména, ale zdá se, že Mayo dělá kroky správným směrem. Už 5. listopadu mu bude 31 let a pro tak šikovného hráče by byla škoda, aby nedostal ještě jednu šanci, takový konec si určitě nezaslouží. Takže jeho návrat je na pořadu dne. Uvidíme kdy a kde, ale věříme, že má NBA stále co nabídnout.