Chicago překvapivě propouští Omera Asika

25. 10. 2018, 18:30 » Informace z klubů - Autor: Matyáš Fanta


(zdroj: Nbasket.cz)
Chicago se rozhodlo ukončit spolupráci s pivotem Omerem Asikem. Tento překvapivý krok se nesetkává s úplným pochopením.

Nejde tak ani o jeho hráčskou kvalitu. Není na takové úrovni, kterou by tým v této sezóně postrádal. Jde spíše o jeho velmi výhodný kontrakt, který by se dal slušně uplatnit během trejdů s jinými kluby. Během ročníku 2019/20 by si dle svého kontraktu měl přijít na necelých 12 milionů dolarů. Z toho jsou však částečně garantované pouze 3 miliony.

Chicago Bulls have officially waived Omer Asik. That should just about do it for Asik and his NBA career. pic.twitter.com/zCeA5HqSA1

— Chicago Bulls Rumors (@chicagobullsbot) 20. října 2018


Podle nových pravidel by během výměny musela druhá strana dorovnat dané tři miliony. Asik však podepisoval kontrakt ještě za platnosti pravidel starých. To znamená, že se dorovnává celých 12 milionů. Výhodné je to tedy pro kluby, které se v rámci trejdu chtějí zbavit vysokého kontraktu. V praxi poté mohou propustit Asika a roztáhnout jeho plat do tří let. Tento krok by zatížil výplatní pásku pouze o jeden milion dolarů.

K takovéto výměně však nedojde, právě Bulls se totiž rozhodli 32-letého Turka propustit. Jeho místo zaplní volný Shaquille Harrison, který v minulém ročníku hájil barvy Phoenixu. V lize už jsou pouze dva hráči s podobným kontraktem podepsaným za starých pravidel. Jedním z nich je J.R. Smith z Clevelandu a druhý Ryan Anderson ze Suns.