MS 2019: USA myslí na zlatý hattrick. Poradí si s řadou omluvenek?

26. 08. 2019, 10:00 » Analýzy - Autor: Matyáš Fanta


(zdroj: Nbasket.cz)
Světový šampionát v Číně (31. 8. – 15. 9.) klepe na dveře, a tak nastal čas představit největšího favorita turnaje – USA. V jakém složení tým odcestuje? Jaké jsou jeho silné zbraně a s čím naopak může mít problémy? Nejen na tyto otázky jsme se pokusili odpovědět v tomto článku.

Američané už tradičně živí vůbec největší šance na zisk zlatých medailí, a to jak podle expertů, tak i podle sázkových kanceláří. Tento rok navíc mají unikátní možnost přepsat historii. Mohou se totiž stát první zemí, která vyhraje mistrovství světa třikrát po sobě.

Sestava

Kemba Walker, Jayson Tatum, Jaylen Brown, Marcus Smart (Celtics), Donovan Mitchell (Jazz), Harrison Barnes (Kings), Joe Harris (Nets), Khris Middleton, Brook Lopez (oba Bucks), Mason Plumlee (Nuggets), Myles Turner (Pacers), Derrick White (Spurs).

Tak zní finální dvanáctičlenná výprava, jež byla zformována po zranění Kylea Kuzmy, kterého vyřadilo zranění kotníku. Kouč Gregg Popovich si tak nemusel lámat hlavu s tím, koho z nominace vyškrtne. Sedmdesátiletý trenér Spurs se letos přitom musel potýkat se záplavou omluvenek. V srpnu se od týmu odpojili P.J. Tucker s Kylem Lowrym (zdravotní potíže). Na poslední chvíli se také – trochu překvapivě – omluvil De'Aaron Fox, který upřednostnil přípravu na novou sezonu se Sacramentem.

Team USA’s final roster is set pic.twitter.com/8ZqMI2e2z0

— NBA Central (@TheNBACentral) 24. srpna 2019


Už předtím navíc realizační tým Států slyšel ne od několika předních hvězd – Jamese Hardena, Damiana Lillarda nebo Anthonyho Davise. Omluvenky přicházely z osobních důvodů či upřednostnění přípravy na nový ročník NBA. Nebyly to ovšem pouze zmínění, kdo nepřijal nabídku zahrát si v amerických barvách. K  reprezentaci se nepřipojil ani JJ Redick nebo Julius Randle.

„Vím, že bych tu neměl být, ale reprezentace pro mě znamená hodně,“ shrnul situaci poměrně výstižně Kyle Kuzma. Přesto, početná absence hvězd není ani v případě nejnabitějšího mezinárodního výběru obvyklá. Stačí se podívat na výběry z posledních dvou zlatých mistrovství.

Fotbalová konkurence

Pamatujete na kádr, v němž hráli prim Kyrie Irving, Stephen Curry, DeMar DeRozan nebo James Harden? V roce 2014 ve Španělsku nenašli přemožitele. O čtyři roky dříve to sice rovněž nebyl zrovna přetlak hvězdných jmen, ale Američané se alespoň mohli spolehnout na skvělého Kevina Duranta.

Abychom byli spravedliví: omluvenky přicházely vždy. Tento rok jich nicméně bylo až moc. Co stojí za letošním nezájmem? Důvodů můžeme najít více.

Tak hlavně: byli jsme svědky divokého léta v NBA, během něhož řada hráčů změnila působiště. Proto se třeba Davis a Redick rozhodli dát přednost zvykání si na nové prostředí. Pochopitelná je i absence Bradleyho Beala, jenž zase chce být přítomen u narození potomka. Co ostatní?

Vězte, že mistrovství světa se dle řádného termínu mělo konat už loni, jelikož se hraje (stejně jako fotbalový šampionát) v intervalu čtyř let. Došlo však k ročnímu posunu, a to právě kvůli fotbalu – loňský turnaj v Rusku by totiž (logicky) velkou část fanoušků „přetáhl“. Na druhou stranu: jedná se o dobrý krok? Příští rok nás čeká v podobném termínu olympiáda v Japonsku...

A to je kámen úrazu: řada hráčů nebude chtít absolvovat náročné léto spjaté s reprezentací dva roky po sobě. Sice to nikdo z účastníků čínského turnaje neřekl oficiálně, ale do Tokia jistě pojede o dost nadupanější americká sestava, než nyní do Číny. Bude to platit i pro ostatní? Těžko.

Team Shamrock will have its chance: All four Celtics make the final Team USA roster.https://t.co/Gvu2AQB6QE pic.twitter.com/MGTiqTVBq9

— Tom Westerholm (@Tom_NBA) 24. srpna 2019


Slabiny

Absence velkých hvězd

Víte, že pouze dva hráči z týmu USA si zahráli letošní All-Star Game? Byli jimi Khris Middleton a Kemba Walker. Nová posila Bostonu byla rovněž zařazena do třetí nejlepší pětky ligy. Ano, jde o globální basketbalovou hvězdu, nicméně pokud se podíváme na tři nejlepší hráče nadcházejícího šampionátu, Američana mezi nimi nenajdete. Jsou jimi (papírově) Giannis Antetokounmpo z Řecka, Nikola Jokič ze Srbska a Rudy Gobert z Francie. Až poté přichází na řadu americký zástupce, tedy Walker. Jde o faktor, který může Spojené státy minimálně ve vyřazovací fázi turnaje mrzet.

Kdo ubrání Antetokounmpa?

Dalším otazníkem je americká defenziva. Na poslední chvíli kvůli zranění vypadl P.J. Tucker, který by dost možná díky svým obranářským schopnostem nastupoval v základní pětce. Pozor: nelze říci, že by Gregg Popovich neměl k dispozici dobré obránce. Vždyť Marcus Smart byl zařazen do ideální defenzivní pětky NBA a Myles Turner zase ovládl ligu v blocích na utkání. Oba patří ve svém „oboru“ k nejschopnějším. Ovšem "Greek Freak", který platí za jednoho z nejdominantnějších hráčů současného basketbalu vůbec? To je výzva, na kterou budou Američané dost možná krátcí (konkrétně třeba Turner).

Silné stránky

Široký kádr

Navzdory veškerým omluvenkám jde o jistotu, na kterou se Američané mohou spolehnout každý rok jako nikdo jiný. Ano, absence superhvězd může hrát určitou roli, nesmíme však zapomínat na fakt, že tým bude stále složený z dvanácti hráčů, kteří mají ve svých týmech v NBA důležité role. To je něco, čím se ostatní týmy chlubit nemohou. Ofenzivu potáhne především rozehrávač Kemba Walker (jak ukazují přípravné zápasy), pokud ale zrovna nebude mít den, může být nahrazen téměř kýmkoli.

Paradoxem tedy je, že USA sice nemají hráče, který by se kvalitativně blížil Antetokounmpovi, pokud nicméně Řecku hvězda Bucks nezahraje, nemohou Jihoevropané pomýšlet na výraznější úspěch. To o obhájcích titulu neplatí. Nedaří se Walkerovi? Zazáří Mitchell. Ani Mitchell nemá den? Urve se Tatum… A tak bychom mohli pokračovat.

“When you care about somebody, when you love somebody, you have empathy for somebody, things go better.

We go to dinner without phones and people actually talk to each other, ask questions and learn about how each other grew up; that sort of thing.”

— Gregg Popovich on Team USA pic.twitter.com/SXp66dSAIy

— Basketball Psychology (@BallisPsych) 21. srpna 2019


Trenérský tým

To, co se do jisté míry nepovedlo v hráčském týmu, bylo vynahrazeno v realizačním. Zde totiž není o velká jména nouze. Jako hlavní kouč tým povede Gregg Popovich (Spurs), který už u reprezentace působil jako asistent v letech 2002 a 2004. Jistě, nejspíš by na toto období rád zapomněl: nejdřív zažil propadák na MS, kde národní tým skončil až šestý, o dva roky později pak získal pouze bronz na olympiádě v Aténách.

O několik let později však dostal nabídku vrátit se k reprezentaci a rozhodl se ji přijmout. „O nabídce jsem nějaký čas přemýšlel. Setkal jsem se s panem Colangelem (manažerem reprezentace) a několikrát jsme spolu mluvili. Věděl jsem do čeho jdu. Když jde o vaši zemi, musíte říct ano,“ vyprávěl novinářům. Asistovat mu budou Steve Kerr, kouč Warriors, trenér Hawks Lloyd Pierce a Jay Wright, který momentálně vede univerzitu Villanova.

Příprava

Američané zatím odehráli tři přípravná utkání. V prvním je prověřili Španělé, jeden ze spolufavoritů šampionátu, v čele s vítězem posledního ročníku NBA Marcem Gasolem nebo Rickym Rubiem. Na partu okolo Walkera však nestačili a prohráli 81:90. Vítězný celek předvedl týmový výkon, který táhl Donovan Mitchell s 13 body.

Poté přišel na řadu dvojzápas s Austrálií. Zatímco v prvním klání USA potvrdily roli favorita, druhé utkání nabídlo obrovské překvapení, když Australané zvítězili 98:94. Uštědřili tak Američanům první porážku po 78 zápasech a skoro 13 letech.



„Chtěli vyhrát víc než my. Dostali jsme lekci,“ prohlásil následně Kemba Walker, který táhl svůj tým v obou zápasech s 23, respektive s 22 body.

Australané naopak našli svého tahouna ve svěřenci Gregga Popoviche ze San Antonia Pattym Millsovi, který si připsal 30 bodů. „Bylo to skvělé,“ shrnul stručně zápas.

Popovich nechtěl dělat závěry. „Máme nový tým, který se snaží sehrát a naučit se systém. Takže nejde o zas takové překvapení. Australané nám nicméně ukázali, jakým způsobem se má v takových zápasech hrát,“ chválil soupeře.

Američané před sebou mají ještě poslední přátelské utkání s Kanadou, poté se přemístí do Číny. Už 1. září je čeká první ostré utkání skupiny E, v němž se v Šanghaji postaví českému výběru v čele s rozehrávačem Bulls Tomášem Satoranským. O dva dny později se postaví Turecku a skupinové boje zakončí duelem s Japonci.