Preview před sezónou 2019/20: Sacramento Kings

04. 10. 2019, 10:00 » Preview - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Minulá sezóna znamenala pro Sacramento velký krok vpřed. Tým z hlavního města Kalifornie dlouho bojoval o playoff. I když se jim nakonec postoupit nepodařilo, tak předvedenou hrou určitě nikoho nezklamali. Jak se ukázalo, tento tým má do budoucna skvěle našlápnuto. Kings předvedli nejlepší sezónu za posledních deset let a tam, kde skončili, hodlají znovu navázat.

Sacramento se může pochlubit jednou z nejmladších sestav v lize. K tomu také odpovídal jejich způsob hry - rychlý a ofenzivní basketbal, kterému vévodila mladá a nesmírně nadaná dvojice De'Aaron Fox a Buddy Hield, doplněná pod košem o talentovaného Marvina Bagleyho a každým rokem zkušenějšího Harrisona Barnese. Tým šlapal také proto, že tentokrát neměl žádný výběr v prvním kole draftu (Boston si představoval, že od nich dostane vyšší volbu) a mohl se soustředit pouze na co nejlepší výsledky. "Mladé pušky" připomínaly nástup éry Warriors, kteří na začátku své cesty také vyměnili docela úspěšného trenéra.

Vedení Sacramenta se rozhodlo po třech letech propustit Davida Joergera, kterého nahradil Luke Walton. Kings si od něho slibují lepší komunikaci s hráči a nastartování podobného vývoje, jako tomu bylo v Golden State, kde úspěšně v letech 2014-2016 v roli asistenta působil. Nutno dodat, že Králové o Waltona usilovali dlouhodobě, ale on dal přednost jejich odvěkému rivalovi z Los Angeles, kde jako hráč vybojoval dva tituly. Walton ale v Lakers doplatil na nešťastnou a nepovedenou sezónu a také na údajné neshody s LeBronem Jamesem.

Vlade Divac has high expectations for Luke Walton. https://t.co/mmIqDGxQE8

— Sactown Royalty (@sactownroyalty) 17. září 2019


Příchody a odchody

Kromě nového trenéra přicházejí do Kalifornie čtyři zkušení hráči. Prvním z nich je Trevor Ariza, který už ví, jaké to je vyhrát v NBA titul (povedlo se mu to v roce 2009 s LA Lakers). Z Atlanty se do Sacramenta stěhuje muž pro černou práci, Dewayne Dedmon, jenž po odchodu mladého Cauleyho-Steina výrazně zkvalitní podkošový prostor. Posledním přírůstkem do kalifornské rodiny je kanadský rozehrávač Cory Joseph a na trhu volných hráčů se vedení dohodlo na angažmá Richauna Holmese.

Klub naopak opouští již zmiňovaný Willie Cauley-Stein a také Frank Mason, jenž se na západě Spojených států nedokázal prosadit. Vůbec nejdůležitějším letním úkolem bylo udržet Harrisona Barnese, který byl chráněným volným hráčem. Vlade Divac neváhal a ihned se s ním dohodl na prodloužení smlouvy o další čtyři roky v hodnotě 85 mil. dolarů. Fanoušky trošku mrzí, že vedení podobně nezareagovalo i v případě Cauleyho-Steina, ale mladý centr prý chtěl za každou cenu odejít a zkusit štěstí někde jinde.

Silné a slabé stránky

Největší devízou tohoto týmu jsou vysoce bodující hráči. Fox, Hield a Barnes mají obrovský potenciál ve střelbě za dva a za tři body. Všichni tři zakončují se 45 procentní úspěšností střelby z pole a minimálně 37% střelbou trojek. Když se k nim přidá ještě Bogdan Bogdanovič, tak mají Kings na hřišti nesmírně ofenzivní sílu. Navíc jsou si všichni schopni vytvořit vlastní střelu, což dokazuje hlavně neustále se zlepšující Buddy Hield. Tyto mladé hvězdy ještě porostou nahoru, takže se v Sacramentu máme opravdu, na co těšit. Potenciál tohoto týmu je obrovský.

Zatímco jednoznačně dominuje útok, tak v obraně mají Kings stále ještě nedostatky, které musejí zlepšit, pokud se chtějí dostat na výsluní Západní konference. Proto také vedení angažovalo Arizu, Dedmona a Josepha, kteří platí za skvělé obránce. Z minulého ročníku víme, že ze základu slušně bránil Barnes a především pak Willie Cauley-Stein. Pozice centra by mohla být taktéž slabinou. Dewayne Dedmon si odehraje svoje, ale pokud by se zranil, nemají Králové na tomhle postu adekvátní náhradu.

Next season is the season of @buddyhield, via @BleacherReport 📝 » https://t.co/SIpxeoGC35 pic.twitter.com/jUl6k3CjUp

— Sacramento Kings (@SacramentoKings) 31. srpna 2019


Zaslouží si pozornost

BUDDY HIELD (SAC)
Guard (SG)
Kariérní statistiky - Průměry
GP: 244 | PTS: 14.92 | AST: 1.97
BS: 0.26 | REB: 4.05 | STL: 0.74
Největší pozornost bude upřena na nejlepšího střelce Sacramenta, Buddyho Hielda. Když ho Kings získali v rámci výměny Cousinse do New Orleans, tak o něm majitel Vivek Ranadive prohlásil, že má potenciál Stephena Curryho. To byla v tu dobu sice hodně odvážná slova, avšak bahamský rodák v minulé sezóně dokázal, že se může stát velkou hvězdou a miláčkem fanoušků. Šestka draftu z roku 2016 dokázala v průměru překonat dvacetibodovou hranici (20,7 bodu) a k tomu přidat ještě 5,1 doskoku a 2,5 asistence na zápas. To všechno vede k tomu, aby s ním vedení s předstihem prodloužilo smlouvu. 25letý střelec zaznamenal vloni 278 úspěšných trojek (!), čímž se dostal na sedmé místo nejvíce proměněných trojkových pokusů za jednu sezónu.

Předpokládaná základní sestava

De'Aaron Fox (PG) - Buddy Hield (SG) - Harrison Barnes (SF) - Marvin Bagley III (PF) - Dewayne Dedmon (C)

Jaká bude sezóna 2019/20?

Sacramento bude chtít letos konečně postoupit do playoff. Na účast ve vyřazovacích bojích čeká kalifornský celek dlouhých 13 let, což je aktuálně nejdelší série ze všech třiceti týmu v NBA. Západní konference bude i nadále nesmírně vyrovnaná. Předpokládá se, že se do bojů o titul nezapojí Oklahoma a problémy s postupem může mít i San Antonio. Nahoru ovšem půjdou Lakers a nesmíme zapomínat ani na New Orleans, Dallas, či Minnesotu. Právě s nimi se Kings utkají o postup. Na vyrovnaném západě se jim to zřejmě ani letos nepodaří.

Tip: 9. místo v Západní konferenci