Joel Embiid hráčem Lakers? Přání se hvězdě Sixers nevyplnilo

20. 03. 2020, 15:30 » Perličky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
V roce 2014 byl draft do NBA prošpikovaný mnoha mladými talenty. Jedničkou se stal Andrew Wiggins, který byl, jak dobře víme vybrán Clevelandem, ale v Ohiu se dlouho neohřál a putoval do Minnesoty. Mezi nejlepšími třemi byl vybrán také Joel Embiid, v jehož schopnosti nejvíc věřila Philadelphie a udělala dobře.

Okolo Joela Embiida panovala před draftem nejistota. S basketbalem začal kamerunský rodák poměrně pozdě, až v patnácti letech. Nejprve uvažoval o volejbalu v Evropě, pak ale navštívil ve své rodné zemi basketbalový kemp Luca Mbah a Mouteho, který ho doslova ohromil. O rok později se přestěhoval do Spojených států, kde se ho Mbah a Moute ujal a stal se jeho mentorem. Následovala univerzita v Kansasu a první vážné zranění zad.

Našel se nový Hakeem Olajuwon?

Od svého příchodu do USA na sobě Embiid tvrdě pracoval. Před draftem se o něm dokonce uvažovalo, jako o nové africké jedničce, ale těsně před nováčkovskou volbou si na tréninku zlomil nohu. Čekala ho operace a půl rok bez basketbalu. Přesto si ho 76ers během draftu vybrali z třetí pozice, ale všechno mohlo být jinak.

Díky špatným výsledkům se na draftu 2014 vysoko pohybovala dvojice slavných týmů Bostonu a Lakers, které spolu ještě před čtyřmi lety hráli ve finále NBA. Celtics drželi šestku a hned za nimi vybíral celek z Los Angeles. Fanoušci "Purple & Gold" si Embiida přáli a zahřálo je u srdce, když 26letý centr přes svůj účet na twitteru sdělil světu, že by se rád stal "Lakerem".

Joel Embiid reportedly wanted to fall to Lakers with No. 7 pick in 2014 NBA Draft.https://t.co/7zawyOy0u1 pic.twitter.com/MNxzS5l88N

— Lakers Nation (@LakersNation) March 19, 2020

Nikoli Lakers, nýbrž Philadelphie

Joel měl jasno, pokud se nestane první volbou, tak ať ho klidně draftují Lakers. Embiid v LA bydlel a atmosféra tohoto kalifornského města se mu hodně zamlouvala. Vedení Lakers by ovšem k jeho získání muselo uskutečnit velkou výměnu, což se nakonec nestalo a spokojilo se s další podkošovou nadějí - Juliusem Randlem.

Embiida zastupovala dvojice agentů Arn Tellem a Francois Nyam, kteří mu vysvětlili, že se pravděpodobně bude muset stěhovat do Philadelphie, která o něho má největší zájem. Avšak rodák z Yaoundé v Kamerunu si v jejich dresu poprvé zahrál až 26. října 2016, protože ho dřív do hry nepustily neústálé zdravotní problémy.

Další jeho osud už znáte. Joel se rychle stal jedním z nejlepších a nejdominantnějších bigmanů v celé lize. Randle v Lakers nezůstal a hledání podkošové superstár pokračovalo. Otázkou ale zůstává, jestli Embiid někdy dovede Sixers k titulu. Co myslíte?