Co bude s kluby mimo play off? Nechceme pauzu, bouří se manažeři

03. 06. 2020, 14:00 » Novinky - Autor: Nbasket.cz


(zdroj: Nbasket.cz)
Je pravděpodobné, že se sezóna NBA navzdory koronavirové krizi přece jenom dohraje. Podle Adama Silvera vše směřuje k dokončení v orlandském „Disney Worldu“, kde se v jednom ze scénářů počítá pouze s kluby se šancí na play off. Co ale s hráči zbývajících mužstev? Mají devítiměsíční prázdniny nebo naopak prodlouženou letní přípravu?

Podle Adriana Wojnarowskiho a Zacha Lowa z ESPN chtějí celky, které momentálně obsazují dno tabulky, sezónu za každou cenu dokončit. Jeden z manažerů prohlásil: „Pro kluby s takhle dlouhou pauzou je těžké podepsat sponzorství či prodat vstupenky.“ Podle něj by plné pokračování vlastníkům finančně pomohlo a bylo by jednodušší sehnat peníze i pro rok příští.

K situaci se vyjádřil i majitel Oklahoma City Thunder Clay Bennet. Během páteční konference argumentoval ve prospěch všech mužstev. Pro upřesnění: Thunder jsou na postupujících pozicích a rozhodně nemusí sympatizovat s kluby mimo play off.

Návrh podpořili i majitelé Atlanta Hawks a Golden State Warriors. Hawks mají v letošní sezóně 20 výher a 47 porážek. Warriors dokázali zvítězit pouze patnáctkrát.

Komisař NBA Adam Silver ovšem tak optimistický není. Podle něj je 22 týmů maximum a dalších osm by představovalo zvýšené riziko - přes sto dalších potencionálních přenašečů nemoci COVID-19.

NBA Board of Governors likely to approve Adam Silver’s restart plan: Report pic.twitter.com/Q3AAchAreY

— mycanadiantimes (@mycanadiantimes) June 1, 2020

Tréninkové kempy nebo speciální liga?

Pokud navrhovaná varianta nevyjde, budou celky muset připravit pro své hráče jiný program. V žádném případě nechtějí, aby se basketbalisté váleli 9 měsíců na gauči a hráli počítačové hry.

Případná nenominovaná družstva požadují umožnění oficiálních tréninkových kempů či speciální ligu pro týmy, které se do Orlanda pravděpodobně nepodívají. Mohlo by se jednat o zajímavý formát, který by zpestřil divákům těžké dny v období koronaviru.

Variant je spousta. Pokud se NBA rozběhne, uvidíme v akci týmů třicet, dvacet dva nebo dokonce ještě méně? Odpověď bychom měli dostat ve čtvrtek, kdy proběhne schůzka vedení ligy, na které budou kluby hlasovat o schématu dohrání letošní sezóny.

Autor: Tomáš Sýkora