Nikola Jokič hraje v MVP formě. Na kontě už má 50. triple-double!

03. 03. 2021, 10:00 » Informace z klubů - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Od té doby, kdy NBA viděla fenomenálního Wilta Chamberlaina, neměl žádný centr na svém kontě nasbíraných padesát triple-double. Až doteď. V utkání Milwaukee s Denverem se na tuhle metu posunul Nikola Jokič, který na palubovce Bucks zaznamenal 37 bodů, 10 doskoků a 11 asistencí.

Nikola Jokič se stal teprve druhým centrem v historii NBA, který si připsal 50 triple-double a napodobil tímto legendárního Wilta Chamberlaina, jenž měl během své kariéry 78 takových zápisů. Na tuhle metu dosáhl jako devátý hráč historii a pouze Magic Johnson a Oscar Robertson byli ve sběru tří dvouciferných statistik „rychlejší“.

„Je to samozřejmě pěkné, že jsem se dostal do této vybrané společnosti,“ řekl v rozhovoru s ESPN srbský reprezentant. „Snažím se budovat v NBA nějaký odkaz a je obrovský úspěch, zařadit se po bok takového velikána.“ Hvězda Nuggets zažívá z individuálního hlediska snovou sezónu, když si letos zatím vylepšil kariérní maxima v bodech (27,1), doskocích (11), asistencích (8,5), průměrné střelby trojek (41,1 %) a trestných hodů (88,2 %).

Tonight, Nikola Jokic became the 9th player in NBA history to reach 50+ career triple-doubles. @EliasSports

Oscar Robertson (181)
Russell Westbrook (156)
Magic Johnson (138)
Jason Kidd (107)
LeBron James (97)
Wilt Chamberlain (78)
Larry Bird (59)
James Harden (53)
Jokic (50) pic.twitter.com/lNWGidT3ON

— NBA.com/Stats (@nbastats) March 3, 2021

Populární „Joker“ zaznamenal letos již devět zápasů s triple-doublem, a to mu ještě šest utkání těsně uniklo, kdy mu chyběla jedna přesná nahrávka nebo jeden doskočený míč navíc. „Nejúžasnější je, že je mu teprve 25 let,“ říká kouč Denveru, Michael Malone. „Klidně jich mohl mít i víc, protože je neúnavný a odhodlaný, což jenom ukazuje jeho velikost. Neumí jenom zakončovat, ale dokáže v útoku také skvěle najít svého spoluhráče, což z něj dělá komplexního hráče.

Od šedesátých let neměl žádný jiný pivot na svém kontě tak vysoký průměr asistencí. V sezóně 1967/68 nasbíral Chamberlain 8,6 asistence na zápas, čímž byl v té době nejlepší v lize. V současnosti se Nikola pohybuje mezi nejlepšími nahrávači na šestém místě (s průměrem 11 na zápas kraluje této statistice James Harden).

Jokič zažívá opravdu skvělou sezónu. Co myslíte, měl by se letos stát nejužitečnějším hráčem ligy?