Warriors vyhráli sedmý titul. Stephen Curry MVP finále NBA

17. 06. 2022, 09:30 » Review - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Basketbalisté Golden State se stali šampióny letošní sezóny. Ve finále přehráli Boston 4-2 na zápasy a slaví sedmý titul ve své historii (na vrchol dosáhli v letech 1947, 1956, 1975, 2015, 2017, 2018). Čtvrtý titul za posledních osm let z nich dělá novou vítěznou dynastii.

Stephen Curry, dvojnásobný nejužitečnější hráč ligy, vyhrál cenu pro nejlepšího hráče finále NBA. Hvězda Warriors zaznamenala v dnešním utkání 34 bodů, sedm doskoků a sedm asistencí, ale jeho 43 bodů v zápase číslo čtyři změnilo kurz série na stranu „Dubs“, kteří poté vyhráli i pátý a šestý zápas. Curry získal všech 11 hlasů a po právu se stal MVP tohoto finále. Podobně byl v roce 2015 oceněn Andre Iguodala a při posledních dvou titulech trofej připadla Kevinu Durantovi.

BOS Boston - GSW Golden State 90:103

Statistické review zápasu najdete ZDE.

Draymond Green a Klay Thompson získali svůj čtvrtý prsten šampióna NBA. Poprvé se z titulu raduje Andrew Wiggins, který skvěle doskakoval a v obraně i útoku patřil k důležitým článkům týmu. O velkou smlouvu si svými výkony říká Jordan Poole, takže vedení bude muset do budoucna vyřešit několik otázek. Několika hráčům vypršel kontrakt (Kevon Looney, Otto Porter, Nemanja Bjelica a Gary Payton II) a někteří mají budoucnost teprve před sebou. Zkušenosti teprve nasávají tři mladíci - James Wiseman , Jonathan Kuminga a Moses Moody, kterým bude zcela jistě patřit v San Franciscu budoucnost.

NBA CHAMPS. WORLD CHAMPS.#DubNation, STAND UP! 🏆 pic.twitter.com/iylELyLgGa

— Golden State Warriors (@warriors) June 17, 2022

Boston se těsně nedočkal svého prvního titulu od roku 2008, ale opět posbíral další cenné zkušenosti. Jejich cesta do finále byla ve Východní konferenci impozantní a v budoucnu z ní mohou jenom těžit. Jayson Tatum a Jaylen Brown dorostli do opravdových lídru a velký progres zaznamenal Marcus Smart. Kouč Ime Udoka vtiskl týmu vítěznou tvář podpořenou zejména skvělou defenzívou. Smutný bude bohužel veterán Al Horford, který ani ve 36letech na svůj první titul nedosáhl, ale alespoň si konečně zahrál ve finále NBA.

Finále je tedy za námi a my se nyní můžeme těšit na nadcházející draft a letní přestupní období, které bude vrcholit na červencovém trhu volných hráčů.

Nejlepší hráči noci:
Stephen Curry
Curry, Stephen
BODY: 34
Marcus Smart
Smart, Marcus
ASISTENCE: 9
Al Horford
Horford, Al
DOSKOKY: 14
Gary Payton II
Payton II, Gary
PLUS/MÍNUS: +18
Robert Williams III
Williams III, Robert
BLOKY: 5
Stephen Curry
Curry, Stephen
TROJKY: 6/11