Lakers vyřadí dres Michaela Coopera

16. 08. 2024, 16:30 » Novinky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Vedení slavného týmu z Los Angeles oznámilo, že slavnostně vyřadí další dres svého bývalého hráče. Jednat se bude tentokrát o číslo 21, které nosil Michael Cooper.

Tamní rodák hrál za Lakers v letech 1978-1990, kdy patřil mezi skvělé obránce - osmkrát byl nominován do nejlepší pětky obránců a v roce 1987 vyhrál cenu pro defenzivního hráče roku.

Populární „Coop“ je také pětinásobným šampiónem ze zlaté éry Lakers osmdesátých let a v dubnu byl uveden do basketbalové síně slávy. V 873 odehraných utkáních (všechny za Lakers převážně z lavičky náhradníků) měl průměr 8,9 bodu 3,2 doskoku a 4,2 asistence na zápas.



Po skončení hráčské kariéry se věnoval trénování, kdy působil jako asistent u Lakers a Nuggets, které dočasně vedl také jako hlavní trenér. V roce 2001 a 2002 vyhrál dva tituly WNBA jako hlavní trenér Los Angeles Sparks a roce 2006 získal titul v nižší soutěži (D League), kde vedl tým Albuquerque Thunderbirds.

Osmašedesátiletý Cooper v současné době pracuje jako asistent trenéra v Cal State Los Angeles, což je tým školní ligy. Velké pocty se mu dostane 13. ledna, kdy bude jeho dres během utkání proti San Antoniu slavnostně vyvěšen ke stropu Crypto.com arény.