V NBA se prodlužovaly smlouvy. Největší kontrakt dostal Jalen Green

22. 10. 2024, 10:00 » Novinky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Včera uplynula lhůta pro prodloužení nováčkovských kontraktů. Rozdáno bylo pět velkých smluv a několik dalších. Nejrušněji bylo v Houstonu, kde se jednalo o smlouvě pro Jalena Greena a Alperena Senguna.

HOU Jak jsme již uvedli, Jalen Green se stal jedním z nejlépe placených mladých hráčů v NBA. 22letý střelec Houstonu podepsal s Rockets tříletou smlouvu s opcí v hodnotě 106 mil. dolarů.

Green se tímto stal prvním hráčem NBA, který kdy úspěšně vyjednal nováčkovské prodloužení smlouvy (2 plus 1) za devítimístnou částku! Podobné smlouvy nejsou pro mladé hráče příliš časté, větší jsou jde o čtyřleté nebo pětileté kontrakty. Dvojka draftu z roku 2021 odehrála v NBA zatím 225 utkání s průměrem 19,8 bodu, 4,1 doskoku a 3,3 asistence na zápas.

V Texasu se dohodli na další spolupráci také jeho spoluhráč Alperen Sengun, který měl vloni průlomovou sezónu, když se zlepšil téměř ve všech statistikách - bodech (21,1), doskocích (9,3), asistencích (5,0) a získaných míčích (1,2). Turecký reprezentant dostal pětiletou smlouvu (poslední rok obsahuje opci) za 185 milionů dolarů.

🚨 THE HOUSTON ROCKETS HAVE EXTENDED JALEN GREEN AND ALPEREN SENGUN 🚨 pic.twitter.com/kdreyBbNZr

— RocketsMuse (@RocketsMuse) October 21, 2024

ORL O něco menší smlouvu podepsal s Orlandem Jalen Suggs, ale jeho nový 150milionový (pětiletý) kontrakt neobsahuje žádné opce. Jeden z nejlepších obránců perimetru ovšem musí vylepšit i své ofenzivní statistiky (11,5 bodu), protože potenciál na to určitě má. Na Floridě si už s předstihem pojistili Franze Wagnera a maximální plat určitě dostane také Paolo Banchero, který je největší hvězdou týmu.

ATL Velkou smlouvu pro svého mladého hráče oznámila na poslední chvíli také Atlanta. 22letý forvard Jalen Johnson podepsal podobný kontrakt jako Suggs, jenž by měl mít také stopadesátimilionovou hodnotu. Rodák z Wausau ve Wisconsinu se v NBA rozjížděl pomaleji, ale v minulém ročníku už měl 16 bodu na zápas. Johnson byl jediným hráčem, o kterém se v minulosti mluvilo, že jej Hawks za žádnou cenu nevymění.

NOP O něco menší, byť podobně štědře zaplacený kontrakt dostal také Trey Murphy. New Orleans jej ohodnotilo čtyřletou smlouvou, během které si v Louisianě vydělá 112 milionů dolarů.

Kromě těchto velkých kontraktů byly podepsány také některé menší smlouvy. Corey Kispert podepsal ve Washingtonu čtyřletou smlouvu za 54 milionů dolarů. Jaden Hardy si v příštích třech letech vydělá v Dallasu 18 milionů dolarů. O Mosesu Moodym jsme informovali v samostatném článku. Jeho spoluhráč Jonathan Kuminga se nakonec prodloužení smlouvy nedočkal a příští rok otestuje trh volných hráčů.